„ГРАД„ УНИШТИО ЛЕТИНУ
26.06.2011

Невреме праћено олујним ветром и градом, које је протекле недеље  погодило Град Ниш и околину, проузроковало је велику материјалну штету и у општини Палилула. Уништени су пољопривредни усеви- пшеница, повртарски засади, виногради, воће, поломљени црепови на крововима кућа, оштећени  аутомобили. Највећу штету, на основу првих сазнања, претрпели су становници села Лалинац, Лалинске појате, Мрамора и Крушца. Овим поводом, руководство Градске општине Палилула, председник Скупштине Милан Ђурђевић и члан Већа, Милош Стојковић, обишли су атаре ових места која су претрпела највећу штету. «Очекује се да надлежне комисије Града и Управе за пољопривреду хитно изврше процену штете како би и ово подручије било сагледано мерама које утврди Влада Србије- рекао је Милан Ђурђевић. Ми ће мо као орган локалне самоуправе пружити потребну логистичку подршку нашим пољопривредницима у санирању настале штете - нагласио је Ђурђевић.

Делегација општине Палилула, са новинарима нишких медија, на уласку у село Лалинац прво је обишла пољопривредно добро и два пластеника Ненада Цветановића, који је недавно у нове агротехнччке мере, на два хектара површине, уложио око десет хиљада еура. «Берба је завршена, град је уништио најлон у пластеницима а на отвореном је страдало око 70 ари засада паприке, која је већ била спремна за бербу. Од бујних биљака остале су само стабљике и уништен род. Један од највећих произвођача поврћа у овом делу Србије, Дејан Лазић , такође је претрпео велику штету. Уништено је 2,5 хектара кромпира, 1,5 хектар лука, паприка, бостан, све што је засађено на отвореном. Олуја је уништила и два пластеника-хангара које сам недавно поставио- каже Лазић, који је од почетка сезоне у повртарску производњу уложио око 1,5 милиона динара. И пољопривредно добро Бојана Андрејића је претрпело штету. Он је понудио да поклони цео засад купуса, око 2 тоне, Црвеном крсту у Нишу. Штета је да ову поврће не искористе они којима је у овом тренутку то потребно- каже Бојан.

У атару села Крушца, иста слика. Опустошена житишта, воће, повртарски производи. Неки пољопривредници су већ предузели мере да уништене засаде преору. Вуке Недељковић из Крушца каже да му је ово невреме, осим повртарских површина уништило винограде и засаде вишње. Он је замолио надлежне да приликом процене настале штете обрате пажњу и на велики број сиромашног становника које има мале парцеле. По правилу, каже Недељковић, њих се готово нико не сети па их ова помоћ заобиђе, а они букавлно прехрањују своја домаћинства са својих парцела. Ратомиру Здравковићу из Крушца, невреме је уништило око 8 хектара површине засађене пшеницом. По речима Томислава Стојановића, председника Савета грађана села Крушце, о размерама штет упознаће и надлежне у Агроразвоју, са којима ће почетком недеље пољопривредни произвођачи овог подручија имати састанак.

На територији општине Палилула се налази 15 села која се наслањају на ужи градски део. По географском положају ова села се могу поделити у 2 реона: Равничарски, у сливу јужне Мораве и Нишаве–где је углавном заступљена ратарско-повртарска производња и узгој крупне стоке и брдско планински реон, где је заступљена производња јагодичастог и коштичавог воћа и узгој ситне стоке-коза и оваца. На основу недавно објављених статистичких података, општина Палилула је по просеку примања становника, на самом зачељу најсиромашнијих општина у Србији.